Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Miért nyűgöznek le minket a monolitok?

Miért nyűgöznek le minket a monolitok?

Évezredek óta állítunk monolitokat, olyan jelenségek ezek, amik túlélik az alkotóikat, de vajon mi áll a háttérben? Miért szeretjük még a 21. században is ilyen kövekkel dekorálni a kertjeinket?

 

A RockGardennél az egyik legnépszerűbb termékünk a kő monolit. Ez lényegében egy egyetlen darabból álló óriási kőoszlop, ami kiváló lehet sziklakerti dekorációnak, sőt akár szökőkutat is készíthetünk belőle. Ebben a cikkben szeretnénk körüljárni, hogy miként alakult ki az emberiségben az idők folyamán ezek iránt a monstrumok iránt ekkora áhítat.

 

Miben rejlik a kő monolit varázsa?

Egy hosszúkás kő felállításának egyszerűsége valahol megbabonáz minket, embereket, hiszen egy ősi szokásról beszélhetünk, ami talán a génjeinkben van. Évezredeken át jelöltünk meg fontos területeket úgy, hogy köveket állítottunk. Nagyszerű példa erre Stonehenge, amely időszámításunk előtt 2-3000-re nyúlik vissza. Oda is a földrész különböző pontjairól szállítottak köveket, hogy egy lenyűgöző építményt hozzanak létre, ami túlélte az építőit. Annyira, hogy 5000 évvel később, még mindig megcsodálhatjuk, ezt a lélegzetelállító monstrumot.

A legtöbb ősi monolitikus kő építményt a nap állásával hozták összefüggésbe, ahol az árnyékokat és a köveken keresztül érkező sugarakat az évszakok, évek és az idő múlásának meghatározására használták. Akárhogyan is nézzük, a kőmonolitok nyilvánvalóan hatalmas szerepet játszottak az emberiség életében. Európa-, Afrika- és Ázsia-szerte mintegy 50 000 helyen találhatók megalit kőépítmények.

Talán a kövek formációja és természetellenes elhelyezkedése az, ami arra készteti a csodálót, hogy feltegye a kérdést, hogyan is kerültek oda, különösen a nagyobb ősi kövek esetében. Ha belegondolunk, a mai napig nem tudjuk egyértelműen megmagyarázni, hogyan jött létre a Stonehenge. Talán ezért olyan lenyűgözőek a monolitok, amik szeretett kertjeink számára egy territóriumot jelölnek, és egyfajta teljesítményt is jelképezhetnek. Ez teljesen más, mint egy laposan fekvő kő, amit a természetben bárhol láthatunk. A monolit egy státusszimbólum, ami még kis formában is arra sarkallja a csodálót, hogy belegondoljon, itt bizony járt valaki, és megváltoztatta ennek a kőnek a helyét.

Ha kertépítésről van szó, akkor van, aki kisebb, vékonyabb darabokat keres, míg mások az igazán monumentális, már-már Stonehenge-re hajazó darabokat kedvelik, ez persze nem meglepő, hiszen az ízlés nem vita tárgya. A tökéletes darab kiválasztásához nagy segítséget nyújthat, ha élőben is meg tudjuk nézni a követ, hiszen egy mészkő, márvány, vagy ónix monolit teljesen másképp mutat élőben, mint egy fotón. Jobban megvizsgálhatjuk a színét, az erezetét, és rácsodálkozhatunk tekintélyt parancsoló méreteire. Nálunk természetesen van lehetőség megtekinteni mindegyik monolitunkat, ahol a konkrét darab kiválasztására is sor kerülhet, amit akár házhoz is tudunk szállítani.

Amennyiben kérdésed lenne a monolitokkal kapcsolatban, úgy bátran keress minket emailen (info@rockgarden.hu), telefonon (+36 70 541 5555), vagy pedig közösségi média felületeinken, Instagramon és Facebookon.

Tartalomhoz tartozó címkék: monolit